Kis csodaszer – RUGER M77

kép forrása: https://www.gun-tests.com/gunreport_detail/9587.html

Álmélkodva álltam, és kissé viszolyogva néztem, amint a testes amerikai hölgy egy légpuskára emlékeztető golyós puskát csomagolt ki a fegyverkofferből. Az egész csoda céltávcsővel együtt alig nyomott két és fél kilót.

Egy ilyennel akar valaki Afrikában vadászni? Ide komoly kaliberek kellenek, nem verebészőpuskák! De a következő napok megtanítottak, hogy csak azután ítéljek, miután megismerem valaki- vagy valami képességeit, teljesítményét.

 

Nekem jutott a hölgy vezetése, és a szép tíz vadásznap alatt megismertem és kezdtem csodálni mindkettő teljesítményét. Számomra az is szokatlan volt, ahogy a lövéshez készülődött a termetes hölgy.

Nem támasztékot keresett, hanem ha tehette, letette kissé nagyra sikeredett szebbik felét a földre, mindkét könyökét feltámasztotta a térdeire, és gondos célzás után útjára engedte a .243-as Winchester golyót.

A nyugalma és golyólövő tudása irigylésre méltó volt. Pontosan ismerte a vad anatómiáját, és mindig oda „tette” azt a fránya kis golyót, ahová kellett.

Sohasem kényszerült kétszer lőni. Ha nem volt biztos a dolgában, inkább lövés nélkül engedte el a legkívánatosabb trófeájú vadat is. Az „étlapot”, melyet a kenyai vadászjegy nyújtott, szépen „végigette”. Mindenféle antilopot elejtett, a 10 kilós thomsontól az 1000 kilogrammos jávorantilopig, és még azt is sikerült egy fültőlövéssel felborítania.

 

Mondanom sem kell, kedvet kaptam én is egy ilyen kis „csodaszerre”.

Akkoriban szokatlan volt számomra még az olyan golyóspuska, melyen nem volt irányzék. Viszolyogva néztem először ezeket a „meztelen csigákat”, melyek csak céltávcsővel voltak felszerelve, igaz még akkor nem volt olyan nagy divat a variálható nagyítású, mint manapság. Ekkor láttam először 1,5 – szőrös nagyítású céltávcsövet, mellyel elég fénynél kitűnően lehetett nagy távolságokra is lőni, de ugyanakkor mozgó vadra is jól volt használható. Talán még jobban, mint a nyitott irányzék, mert csak két pontot kellett összehozni, a vadat és a szálkeresztet.

Hamarosan sikerült megrendelnem egy Ruger M77 típusú puskát, éppen olyant, mint amilyent az amerikai hölgynél láttam.

Izgatottan csomagoltam ki és kezdtem próbálgatni. Az egyenes hátú amerikai diófa tusa jól feküdt első felkapásra.. Rövid nyakú, húsos arcú (nagy pofájú) embernek való az ilyen típusú agyazás, mint amilyen én magam is vagyok. Tetszett, hogy a biztosító tolóka a tusa nyakán ugyanolyan rendszerű, mint a billenőcsövű puskáimon található, tehát nem kellett megint egy „átfogást” megtanulnom, illetve megszoknom. Nagyon jó megoldásnak találtam, hogy a puskát biztosított állapotban is ki lehet nyitni és üríteni.

A ravaszt védő sátorvason kis gomb van, amelynek megnyomásával a tár alja lenyílik, és az ott elhelyezkedő töltényeket kiejtve, nem kell felül kiismételgetni.

A céltávcső felszereléséhez a fegyvergyártó cég saját szereléket mellékelt, amely megbízható és biztosan rögzített. A cső csupán 50 cm hosszú, a csőtorkolatnál 13, a töltényűrnél 30 mm vastag.

.243 winchester kaliberű, amely 6,17 mm űrméretet jelent. A hüvely hosszúsága 52 mm. Messze hordó és főleg nagyon pontos kaliber. A 6,5 grammos RWS lőszer golyót „emészti meg” a legszívesebben, ez természetesen a 26 centiméteres huzagcsavarodás eredménye. A kisebb lövedék súlyoknál sem rosszabb a szóráskép 3-4 centiméternél, de a 6,5 grammossal elérhető az egy centiméter alatti is, 100 méterre.

 

A fegyver hossza 1,5 centiméteres gumitalppal pontosan 100 centiméter. Nagyon kézies, kellemes fegyver. Autóban, magaslesen és szűk helyeken jól használható, mégis messzire lehet vele „nyújtózkodni”.

Jobbára csak tavasztól őszig „nyári” puskaként használom, de nagyon eredményesen. Sok kóbor kutya és macska bánja a pontos golyóját. Ideális az őszi őzsuta- és gidavadászatokon, amikor messzire, szántók, és tarlók között kell meglőnünk az elejtésre szánt vadat.

(Sajnos azóta betörtek a lakásba, és másik három puskámmal együtt ellopták!

Ezért ide írom a számát: 1-199/1992. Aki tud egy ilyen illegális fegyverről, és segítséget nyújt, hogy visszakaphassam, annak a fegyver mai árát felajánlom, jutalmul)

 

Bozóki László

Megjelent a NIMRÓD 1994 júliusi számában