A kis darázs nagyot csíp – .22 HORNET

Az 5,6 milliméteres kaliberben a legkisebb központi gyújtású töltény találóan kapta a „lódarázs” fantázianevet, ezt jelenti a „Hornet” angol nyelven.

Az alig több mint félgrammnyi lőpor figyelemreméltó teljesítményt produkál.

A töltények átlagosan 3 grammos lövedékekkel készülnek, csőtorkolati sebességük 740 m/s, csőtorkolati energiájuk 8-900 Joule, lövedéktől függően. A Remington amerikai fegyver- és tölténygyár piacra dobott egy 10 százalékkal megemelt energiájú töltényt, amely a magyar előírásoknak is megfelel: az 1010 Joule a töltényt már az őz vadászatára is alkalmassá teszi.

A .22 Hornet 1930 óta világszerte ismert és méltán kedvelt.

Diszkrét csettenése, majdhogynem érezhetetlen „rúgása”, de főleg megbízható pontossága tette világszerte kedveltté és a 100 méteres vadász-céllövő versenyek sztárjává.

1885-ben .22WCF néven (Winchester Centre Fire/ Winchester központi gyújtású) az elsők között „kitalált” kis kaliberként látta meg a napvilágot. A németek már a múlt század elején felhasználták a kis fekete lőporos hüvelyét, és 5,6x35R Vierling néven vegyes-billenőcsövű puskákhoz alkalmazták, amelyekbe a kis helyet foglaló, megerősített csősínbe építették be. Ekkor már füstnélküli lőporral volt töltve, de még fele gáznyomással, figyelembe véve a gyengébb zárszerkezeteket.

A mai, Nitro lőporral töltött .22 Hornet töltény, pereme vastagabb, mint a régi Vierlingé, ezért a Hornet tölténnyel véletlenül töltött fegyvert nem lehet bezárni. Így sikerült kiküszöbölni az esetleges fegyverrobbanásokat.

A .22-es Hornet – teljes köpenyű lövedékkel töltve – gereznakímélő és jól használható „téli kaliber”. De vigyázat! A legtöbb róka ezzel a lövedékkel még a legszebb váll-laplövéssel sem marad tűzben, esetleg még nem is jelez. Ezért kötelező mindig utánakeresni a meglőtt vadnak! Hóban ez nem nagydolog, de fagyott földön bizony nehéz az akár csak 100 méterre elfutó kis ragadozót nyomon követni.

Évekig használtam a .22-es Hornetet drillingem jobb sörétesében betétcsőként.

Sohasem csalódtam benne. Kóbor kutya, macska, szürkevarjú és szarka 120-130 méterig nem menekült előle. Fúrt hegyű Remington lövedéke a kártékony madarakból szó szerint csak a tollakat hagyta meg.

Számunkra, vadászoknak a legjobb és a legolcsóbb megoldás, ha egy fegyverrel lőhetünk célba (ezáltal fokozzuk a találati arányunkat) és eredményesen vadászhatunk.

Ez a kis töltény megállja a helyét az erdős nagyvadas területeken, és elengedhetetlen társa az apróvadban bővelkedő alföldi vadászoknak is.

 

Bozóki László

 

Megjelent a NIMRÓD 1994 júniusi számában